Zie meer op de site van:

17 januari 2020

Ik was op bezoek net toen de olijfoogst afgelopen oktober aan de gang was. Cantina Mazzola in Le Marche heeft een frantoio, een olijvencentrifuge (de opvolger van de pers), die ook door lokale telers wordt gebruikt. Terwijl de auto's met kisten olijven heen en weer reden en de intens groene olie uit de machine liep, proefde ik de wijnen van het kleine biologische bedrijf. Ze liegen niet. Manuel Giobbi maakt zeer intense dranken van de eigen druivensoorten uit de regio, waaronder de lacrima di Morro d'Alba, een schurende, taaie blauwe kleur die je een gezonde wijn geeft die je kunt gebruiken om te ontgiften - als je erin gelooft. Ik vind het het leukst als hij gezelschap krijgt van andere soorten, zoals sangiovese en montepulciano. Giobbi doet deze fusie al in een zeer oude wijngaard, de Bandita. De resulterende wijn staat als een huis en ontving daarom allerlei onderscheidingen, van de Gambero Rosso tot de Vinitaly. Zeer intens en geheel "op de vrucht" gemaakt, zonder rijping in eikenhout. De kracht van de lacrima in balans met de elegantie van de andere druiven: mooi.

Mazzola Bandita 2015, Marche Rosso

nostrovino.eu, € 19,95

Prijs / kwaliteit 8+

Onlangs hebben we in samenwerking met Ca'Palazzo wijnreizen naar de regio Le Marche kunnen organiseren. Dit ook voor groepen. U kunt, indien u dat wenst voor uw eigen groep, uw reis naar wens voltooien en zelf de duur bepalen. Zo was er weer op 18 oktober jl. een wijntour georganiseerd in aanwezigheid van Onno Klein. Onno Kleyn is culinair en wijnschrijver, voor De Volkskrant en van het Culinair Compendium De Grote Kleyn, dat in 2017 verscheen.

In meer dan 1000 pagina's beschrijft hij de vele aspecten van de culinaire wereld. Proeven, ruiken en daardoor proeven is het ultieme genot. En zoals Onno stelt: meer plezier door kennis! Onno's nieuwe boek verscheen in mei 2019 met de titel 'Italië, mijn verhalen en recepten'. Tijdens die reis werd er natuurlijk gekookt vanuit een van zijn boeken. In het truffelweekend van de gemeente Pergola in oktober neemt Onno je elk jaar mee naar de culinaire wereld rond Ca'Palazzo in Le Marche (Italia). In De Grote Kleyn zijn al veel pagina's gewijd aan truffels, maar ook aan wijn, Italiaanse keuken en smaak & geur. Maar Onno weet er, zoals we in eerdere edities hebben meegemaakt, veel meer over. Als levende, levendige culi-encyclopedie leert hij je alles over de achtergrond van het eten en de wijn.

Tijdens deze reizen wordt ook een van onze wijnleveranciers bezocht voor een proeverij waarbij u in detail wordt uitgelegd hoe de productie van de wijnen tot stand komt. Ook bezoeken we een pastafabriek en kun je ervaren hoe de pasta gemaakt wordt. Kortom een ​​tocht met kijken, proeven en genieten en je verblijft in de prachtig gelegen luxe borgo Ca'Palazzo.