Luigi Giusti

Giovanni Giusti, de zoon van Luigi, is een zeer toegewijde wijnboer die met passie en gedrevenheid topwijnen produceert.
Het bedrijf, Luigi Giusti, gebruikt nog altijd het druivenras Lacrima di Morro d’Alba. Dit ras was in het verleden bijna verdwenen maar heeft zich, door de inzet van de plaatselijke wijnboeren, ontwikkeld tot een vrucht van uitzonderlijke kwaliteit en representeert de exclusieve en typische smaak uit de streek Le Marche.

Het bedrijf is 12 hectare groot en geheel beplant met de druivensoort Lacrima di Morro d’Alba. De opstelling en vorm van de wijnranken is laag en dichter op elkaar dan normaal, zodat er 5000 boomstronken per hectare geplant kunnen worden. Hierdoor is aanzienlijk minder mest nodig, hetgeen ten goede komt aan het milieu en de smaak van de druif. 
Hun spumante de "Bolla Rosa" is in Amerika opgevallen door de hoge kwaliteit en werd geschonken tijdens de ontmoetingen tussen Barack Obama en andere regeringsleiders die het wittehuis bezochten.


Mazzola

Eigenaar Manuel Giobbi en zijn vrouw Ilka runnen deze prachtige wijngaard.

Het bedrijf bevindt zich in een gunstige positie op slechts 1000 meter van de Adriatische Zee, op een heuvel op een hoogte van 70 meter, op het zuid-zuidwesten, perfecte belichting voor de wijnstok. De productie van wijn heeft hier heel oude wortels, zoals ook wordt vermeld in de historische getuigenissen van het oude markies 'Sangvineto en Bandita', waaraan de wijnen hun naam ontlenen.

"Ik haal inspiratie uit de inheemse wijnstokken, gekweekt in onze biologisch geteelde wijngaarden, om moderne wijnen te verkrijgen met een authentieke adem, van grote elegantie en balans".

Dit is het motto van de de wijngaard Mazzolo en hun idee van wijn is geïnspireerd door de eigenschappen van de wijngaard zelf: aarde, zee en belangrijke inheemse wijnstokken. De MAZZOLA-methode begint hier. Ze vangen de essentie van deze elementen en veranderen het in wijn. Zij kweken biologische druiven van hoge kwaliteit door maximale toewijding en aandacht in de wijngaard met respect voor het milieu voor een ecologisch duurzame landbouw. Al hun wijnen worden minstens 2 of 3 jaar oud in hun kelder, eerst in vaten en vervolgens in flessen. De natuurlijke verouderingstechnieken, sur lie en met continue batonage, laten de wijnen evolueren en verfijnen om de complexiteit, elegantie en balans te onthullen die kenmerkend zijn voor hun stijl.


Mattei

Danilo en Stefania zijn de erfgenamen van de historische wijnmakersfamilie uit Le Marche. Danilo's grootvader heeft deze wijngaard begin 1900 opgezet en is eigenaar van de grond. De druiven werden destijds verkocht aan de lokale wijnmakers die hun wijn weer op lokale markten verkochten.

Eind jaren '50 ging het bedrijf over op zijn zoon Mario en diens vrouw Maria, die het landgoed uitbreidden en zelf wijn gingen produceren. De wijn werd eerst lokaal verkocht, en daarna in heel Italië. Sinds de midden jaren '80 hebben Danilo en Stefania de leiding over het bedrijf en zijn ze de wijngaarden biologisch gaan cultiveren. In 2013 werd het merk Tenuta Mattei geboren dat nu ongeveer 100 hectare wijngaarden omvat, waar de Verdicchio, L'Acrima, Montepulciano, Sangiovese en Merlot verbouwd wordt. ​Jaarlijks worden met ongeveer 850.000 kilo druiven 1.150.000 flessen met uitzonderlijke wijn gevuld.


Terre di Serrapetrona

Het wijnhuis Terre di Serrapetrona is met succes de uitdaging aangegaan om de oude inheemse Vernaccia Nera wijnstok te verbeteren. Het agrarisch landgoed strekt zich uit over 66 hectare, waarvan ongeveer 20 hectare wordt gebruikt voor de wijnbouw. 80% van de wijnstokken vertegenwoordigt de inheemse Vernaccia Nera wijnstok. Daarnaast verbouwt het wijnhuis de Pecorino, Sauvignon en Sangiovese. De wijnen van dit huis worden uitsluitend geproduceerd met eigen druiven van het type Vernaccia Nera. 
Terre di Serrapetrona ligt ongeveer 500 meter boven de zeespiegel, aan de voet van het Nationaal Park Monti Sibillini. De hellingen van het landgoed zijn steil en op het zuiden en zuidoosten gericht. Het klimaat kent sterke temperatuurverschillen tussen dag en nacht en de nabijheid van de Adriatische Zee zorgt voor een continue thermische wind tussen land en zee en omgekeerd. De grond is marmer-kalkhoudend met fijne witte klei, rijk aan stenig skelet, hetgeen terug te vinden is in de smaakbeleving van deze wijn.
Zelfs In Italië is de Vernaccia Nera een bijna vergeten druivensoort, die van ongekende kwaliteit is. Wij zijn er dan ook ontzettend trots op dat deze bijzondere topwijn in Nederland exclusief bij Nostro Vino te verkrijgen is.


Dezi

David en Stefano zijn geboren in het plaatsje Servigliano en hebben het vak geleerd van hun vader en grootvader, die als eenvoudige boeren hun wijngaard zijn begonnen. 
Door hard werken en hun passie te volgen hebben zij de wijngaarden getransformeerd tot een waardig familiebedrijf, die op kleine schaal een grootse kwaliteit produceert. Op kritische momenten worden de broers nog steeds bijgestaan door hun leermeesters, die met hun jarenlange ervaring nog veel toegevoegde waarde hebben voor het bedrijf. Door hun toewijding en passie voor de wijnen hebben zij een hoog niveau bereikt op het gebied van de wijnbouw.

Dezi produceert vier druivensoorten: Pecorino, Verdicchio, Sangiovese en de Montepulciano. Tijdens de productie wordt geen gebruik gemaakt van chemische toevoegingen om de kleur van de wijn te manipuleren.

​Hun topwijn is de Regina del Bosco, een wijn die voor 100% gemaakt wordt van de Montepulciano druif, een wijn voor de kenner. Deze is dan ook in de Italiaanse wijnbijbel Gambero Rosso onderscheiden met de ​3 bicchieri.


Piantate Lunghe is een wijnmakerij in de zachte en vruchtbare heuvels achter de hoofdstad van Marche, Ancona, geboren uit de wil van Amedeo Giustini om samen met Roberto en Guido Mazzoni, twee dierbare vrienden van de familie Giustini, de oude familieboerderij opnieuw op te starten. De twee hebben aan het oude landgoed van 4,5 hectare nog 8 heuvelachtige wijngaarden aan toegevoegd op de hellingen van Monte Conero. De belangrijkste wijnstokken die hier worden geteeld, worden vertegenwoordigd door Montepulciano en Sangiovese. Mede dankzij de kalkrijke grond, arm aan stoffen maar met een sterke minerale structuur, regeert de Montepulciano-druif onbetwist als de prins van de variëteiten van dit assortiment, die daarin een zeer breed scala aan geuren, kleuren, smaken synthetiseert en een hoog suikergehalte ontwikkelt wanneer het rijp is en aromatisch, noodzakelijk voor de vinificatie van grote rode wijnen met een omhullende body en structuur. De specialiteit van de Piantate Lunghe-wijnmakerij is daarom Conero-rood de "Rosso Conero". Vol en gestructureerd, het is gemakkelijk bestand tegen langdurige veroudering, vooral dankzij de dichte en prikkelende tanninestructuur die deze categorie flessen tot uitdrukking brengt in de eerste levensjaren, waardoor het na verloop van tijd zacht en comfortabel wordt. 


Hier in Moneteciccardo, waar de wijngaard van Conventino ligt, wisselen de vier seizoenen nog steeds met grote precisie af en voltooit de natuur haar cyclus zoals bijna niet langer wordt verwacht.

De herinnering aan wat er is geweest, leeft in de handen van grootvader Ilario. Die herinnering die zij met hun meedragen en die ze zullen dragen als de kostbaarste geschenken, wordt een Conventino-vlag, die wordt ondersteund en ingezet door de kracht van studie en onderzoek.

Vandaag pioniers in de productie van wijn en extra vergine olijfolie, hebben we gewerkt om de volheid van de essentie van dit land deelbaar te maken dankzij een reeks gezonde en duurzame producten.


Het landgoed Piano di Rustano is gelegen in de hoge Terre Maceratesi, in een heuvelachtig gebied waar het koude klimaat van de Apennijnen, dat Midden-Italië doorkruist, gedeeltelijk wordt verzacht door de nabijheid van de Adriatische Zee. De sterke temperatuurschommelingen tussen dag en nacht, kenmerkend op een hoogte van 400 m, beïnvloeden de biologische activiteit van de wijnstok en bijgevolg de kwaliteit van de geproduceerde wijnen.
Het is de moeite waard om het verhaal te vertellen van de oudste wijngaard op het landgoed, ongeveer 70 jaar oud en gemaakt met een oude variëteit aan Malvasia. Samengesteld uit rijen op 1,65 m afstand, is het niet mogelijk om er met trekkers in te gaan. Alle processen worden daarom strikt met de hand uitgevoerd, van het snoeien van de takken en het maaien van het gras tot de oogst.
De kelder bevindt zich op de begane grond van het Piano di Rustano-paleis, dat al 4 generaties lang door de familie Lebboroni wordt bewoond.


La Torre del Nano

Het wijnbedrijf "La Torre del Nano" is geboren uit de passie die de familie Seghetti altijd heeft gehad voor de teelt van wijnstokken en voor wijn.
Het bedrijf, van ongeveer 9 hectare wijngaarden, is gelegen in Offida, en ligt in het fascinerende landschap van de Picene-heuvels, 300 meter boven de zeespiegel, tussen de Ascension en de Adriatische Rivièra. Het milde klimaat, de kenmerken van de bodem, de zorgvuldige selectie van onze wijnstokken en hun uitstekende ligging in combinatie met een uitsluitend biologisch wijnbouwmanagement garanderen de productie van wijnen van uitstekende kwaliteit. De wijnstokken die ze altijd hebben geteeld, zijn zowel de autochtone van de traditionele wijnbouw van de heuvels van Marche en de allochtonen die zich perfect hebben aangepast aan het grondgebied. Dus naast de wijnstokken van Passerina, Pecorino, Verdicchio, Trebbiano, Malvasia, Montepulciano, Sangiovese worden ook de Chardonnay, Tokay en Chabernet geteeld.

Voor hun is het maken van uitstekende wijn geen werk, maar een toewijding, een levensfilosofie, waar de ongebreidelde liefde voor hun land en alles wat het ons biedt hen ertoe brengt het te respecteren door te proberen het beste te krijgen dat het hun kan geven.


Op een eenzame heuvel, niet ver van de beroemde "ermo colle", zo geliefd bij Leopardi, is het Guesthouse and Winery volledig omgeven door wijngaarden waar de oudste Verdicchio-wijnstokken te zien zijn, die meer dan 50 jaar oud zijn en de Sauvignon Blanc. In het zuid-zuid-oosten liggen de Lacrima-wijnstokken, evenals andere Verdicchio-wijnstokken die drie jaar geleden zijn geplant. Door de natuurlijke glooiende heuvels naar het oosten en noordoosten te volgen, staan de recent aangeplante Syrah-wijnstokken. Alle 20 hectare wijngaarden voor uw ogen, omarmen, beschermen en omhullen de wijnmakerij. De verste plant ligt op 500 meter van de wijnmakerij en deze zeer nabije nabijheid is een groot voordeel tijdens de oogst. Als je naar het oosten kijkt, zie je de Adriatische Zee en in het westen de Monti Sibillini, bekend als de "blauwe bergen". De zeebries waait elke dag door de wijnstokken, waarvan de rijen schuin staan ​​zodat ze ertussen kunnen glijden. De lucht stroomt door de bladeren en het fruit, neemt de vochtigheid weg en verwijdert de omgeving waar anders schimmel zou kunnen groeien en bloeien. Bij San Marcello en vooral in de wijngaarden zijn de gemiddelde temperaturen optimaal.

 


De wijngaarden  van Gurerriere liggen op het zuidoosten op 200 meter boven zeeniveau, dat zich uitstrekt over 48 hectare land.

Het grootste deel ligt aan de oostelijke oever van de Metauro-rivier, waar de wijngaarden en akkerland liggen. Zijn formatie bestaat uit grijsachtige kalkhoudende modder, die slechts enkele meters diep lichtblauw kleurt. De vegetatieve bodem is overwegend siltige kleileem.De druiven die zij telen zijn Bianchello - Verdicchio - Chardonnay - Moscato - Sauvignon - Sangiovese - Montepulciano - Lacrima - Cabernet Sauvignon.


De biologische wijnmakerij Ciù Ciù ligt in het hart van de Piceno-heuvels, in Offida (Ascoli Piceno), in het productiegebied Rosso Piceno Superiore en de wijngaarden strekken zich uit over een oppervlakte van 150 hectare.


De geschiedenis van Azienda Agricola Mezzanotte  begon in 1925, toen het gezin zich vestigde in het kleine stadje Bettolelle , in het achterland van de gemeente Senigallia , en Nonno Giovanni begon met het werk van pachters die zich toelegden op graangewassen, zaden en wijngaarden, waarvoor onze omgeving is er altijd al geschikt voor geweest. Sinds 1925 wijdt het bedrijf zich aan de  bescherming en verzorging van het grondgebied. De filosofie is altijd geweest en zal blijven die van een gezonde landbouw met adequate agronomische technieken. Het produceren van authentieke wijnen die de wijnstokken en het grondgebied weerspiegelen. De processen worden handmatig uitgevoerd. Tijdens de vegetatieve fase van de wijnstok worden dunningstechnieken toegepast. De oogst, die uitsluitend met de hand wordt uitgevoerd, garandeert een betere controle van de trossen, wat essentieel is voor het verkrijgen van kwaliteitswijnen.


Wanner een wijnstok, de laatste van die soort sterft, is het een genetisch erfgoed dat voor altijd verloren gaat. Deze verontrustende gedachten zijn voor de familie de drijfveer om op zoek te gaan naar oude variëteiten of bio types om te bewaren en te experimenteren. Het is een obsessie die hun veel energie geeft en die ze altijd aanzet het vandaag te doen, onmiddellijk, om geen tijd te verspillen omdat morgen te laat kan zijn. Met deze filosofie produceert en maakt Villa Ligi al meer dan dertig jaar wijn in het gebied. Erfgenaam van meer dan een eeuwenoude familietraditie, heeft de eigenaar Francesco Tonelli samen met zijn zoon Stefano historische wijnstokken kunnen beschermen en in leven kunnen houden, zoals de "Vernaccia di Pergola"die vandaag erkend wordt als een kloon van de "Aliatico" druif, waarmee de Pergola DOC wordt geproduceerd in verschillende soorten.