Vooraankondiging van "Wijnen in de Tuin" op het binnenterrein van het Hart museum op 7 en 8 september 2024 
Wij leveren nu ook onze wijnen aan het prestigieuze restaurant de Kiewiet in Dedemsvaart. Kiewiet is het restaurant tussen Reestdal en Vechtdal. Zij verrassen u met een zeer goed wijnarrangement die geheel is aangepast op uw menu keuze. Zeker de moeite waard om hier eens te ervaren hoe belangrijk de balans tussen gerechten en wijn is.


Weer een wijn van één van onze leveranciers uit Le Marche, Piano di Rustano, heeft met zijn BEREBENE in de Cambero Rosso gids voor het jaar 2024 de aantekening van beste rode wijnen tegen een betaalbare prijs gekregen.


Italian Cuisine Momenti et La Maschera

Op een paar honderd meter afstand van hun restaurant “La Maschera del Lillotatini” (www.lamaschera.nl), gelegen in een van de meest pittoreske straatjes van de Jordaan, gaat na 4 succesvolle jaren het verhaal verder. “Momenti” gelegen in de Herenstraat in hartje Amsterdam, is de nieuwe creatie van Marco Boldrini, Federico Galli en Marco Lupi. Marco, de voormalige chef-kok van “La Maschera”, maakt bij “Momenti” nu ook deel uit van het management team.

Wij zijn blij dat we aan dit prestigieuze Italiaanse restaurant onze wijnen van Mazzola en Terre di Serrapetrona mogen leveren en hopen op een langdurige en fijne samenwerking.


Weer een enorm succes tijden onze proeverij in de Hart, de voormalige Hermitage. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement wat in de binnentuin wordt gehouden. 


Wijnen in de Tuin op 2-3 september 

Een wijnevenement in de tuin van de Hermitage in Amsterdam waaraan 12 wijn leveranciers zullen deelnemen. U kunt dan veel soorten wijn proeven of gewoon geniet van een glaasje wijn en een hapje.

Ook Nostro Vino is op dit evenement aanwezig en kunt u onze wijnen proeven.


Vanaf vandaag 22 maart 2023 presenteren wij ons nieuwe logo van Nostro Vino.


De Don Quichot van Pergola zette deze rode wijn (8,5) op de kaart

Onno Kleyn proeft een vreemde rode wijn uit Pergola, waar het zo langzamerhand voelt als thuiskomen.

Zo langzamerhand voelt het als thuiskomen als ik in oktober arriveer in de streek rond Pergola in De Marken om de wijn-truffelreis te begeleiden. Er staan weliswaar elk jaar weer andere wijnbedrijven op het programma, maar toch ben ik al enkele keren bij Villa Ligi geweest. Daar scharrelt nog altijd de oude Francesco rond, officieel niet meer de eigenaar, die met een antieke bestel-Cinquecento dozen wijn rondbrengt. Hij begon in 1985 een queeste om een eigen beschermde herkomstbenaming te krijgen voor de aleaticowijn van Pergola, iets wat na veel Italiaans gedoe en tegenwerking lukte in 2005 – de Don Quichot van Pergola noemden ze hem.

Zoon Stefano schenkt de wijn in, die vreemde rode, een beetje geparfumeerd, wat aardbei, granaatappel zelfs, een likje kirsch, en een frisse, lichtvoetige smaak. Vernaculum heet hij, wat in het Latijn zoveel betekent als ‘van hier’. De familie Tonelli maakt nog meer wijnen, wit, rosé, rood, wat prestigieus werk met houtrijping, een prettig gamma dat door toedoen van Stefano en zijn Franse vrouw Lea Pailloncy elk jaar in kwaliteit verbetert. Alles is nu in transitie naar biologisch. Perfetto.


 

Proeven met Onno Kleyn bij Villa Ligi

 

Wijnschrijver voor o.a. De Volkskrant en De Smaak van Italie.

Don Quichot van Pergola

Soms moet je het als wijnmaker niet erg vinden als men een beetje de draak steekt met je passie.

We spreken met Stefano, zoon van Francesco Tonelli en sinds 2008 president van het wijnhuis Villa Ligi. In 1912 startte Antonio met het serieus verbouwen van druiven, in rijen tussen de gewassen, zoals dat toentertijd gebruikelijk was. Nadat Stefano er in 2008 aan het hoofd kwam, gaf hij de wijnproductie een nieuwe impuls. Zo werd de cantina uitgebreid met een nieuw productiegebouw, voorzien van de modernste apparatuur. De boerderij van de opa van Francesco ontwikkelde zich zo naar wat het nu is, Cantina Villa Ligi, met ca. 45 hectare wijngaarden rond Pergola.

Stefano Tonelli in gesprek met Onno Kleyn

We schakelen even terug naar 1984, toen Stefano’s vader Francesco besloot het roer van zijn leven om te gooien door zich van leraar te transformeren tot wijnmaker. Daarbij had hij zich voorgenomen om de plaatselijke druif, waarvan sinds ver voor de stichting van Pergola in 1234 al een slobber Vernace werd gemaakt, te veredelen tot een doc.

Dat proces viel niet mee en de noodzakelijke medewerking van de instituties valt voor een relatief kleine wijnmaker ook niet altijd mee. Zo kreeg Francesco onder vrienden ook wel de bijnaam Don Quichot. Maar de écht getalenteerde aanhouder wint! En zo verkreeg hij na 20 jaar toegewijde arbeid het predikaat ‘Pergola doc’ voor de wijn van de Aleaticodruif. En inmiddels maken zo’n vijf cantina’s rond Pergola deze doc.

Francesco Tonelli met zijn twee Vin Santo’s

 

Cantina Roberto Venturi, die wij hiervoor bezochten, maakt ook wijn van deze druif. Maar omdat Venturi’s wijnmakerij net gesitueerd is op het grondgebied van een andere provincie, net buiten de grens van de Pergola doc, telt die in dit verhaal niet mee. Zo hebben we toch weer wat geleerd van hoe dat met die doc aanduidingen in Italië gaat!

Het was de beurt aan de wijnen van de Aleaticodruif. Om te beginnen de Rosato genaamd Fiori, die vanaf maart te koop is bij Nostro Vino. Het is een rosé die gemaakt is van een rode druif met bijzondere smaakeigenschappen als bessen en ander bosfruit.

Bij Nostro Vino is ook de rode Vernaculum, genoemd naar de heuvel waar de geselecteerde druiven voor deze wijn zijn aangeplant, te koop. De Vernaculum is een ideale rode zomerwijn, die ook licht gekoeld op het terras gedronken kan worden of in combinatie met bijvoorbeeld een stevige vissoep. Als afsluiting van de proeverij werden we rondgeleid door de gebouwen. Villa Ligi bottelt haar eigen wijnen en we mochten ook even hun heiligdom bezoeken. In de oude kelder liggen vaten met diverse wijnen voor ons te rijpen. De gisten van meer dan honderd jaar wijnmaken en de slechts kleine temperatuurschommelingen zorgen hier voor een goede ontwikkeling van de wijnen. (Zie ook de openingsfoto)

Villa Ligi einde zomer, klaar voor de oogst

Zo maakten we kennis met de wijnen van een Don Quichot, waaraan je je met een gerust hart kunt overgeven.

In maart wordt de wijn van Villa Ligi door Onno Klein in de volkskrant beschreven en met een 8,5 gewaardeerd.

 

De witte Albaspino van Villa Ligi

De rode Vernaculum van Villa ligi

De rose Fiori van Villa LigiOpnieuw is de Robbione van Terre di Serrapetrona in de prijzen gevallen. Eccellenza voor 2023. 


Met trots leveren wij sinds kort onze wijn bij het top restaurant:

't AMUSEMENT

Roermondsplein 35
6811 JN Arnhem

In augustus 2011 opende Estee na het winnen van Masterchef haar eigen restaurant aan het Roermondsplein in Arnhem. Een prachtige locatie aan de rand van het centrum van Arnhem, vijf minuten lopen vanaf het Centraal Station en op steenworp afstand van de Rijnkade. Het moderne pand is in de jaren ’90 gebouwd. De uitstraling is eigentijds, met zowel industriële als kleurrijke accenten. Achter het restaurant bevindt zich een intieme stadstuin waar het bij mooi weer bijzonder sfeervol tafelen is.

https://www.restaurant-amusement.nl/

Wij mogen namens Nostro Vino de bijzondere Italiaanse wijnen uit Le Marche leveren die zij als geen ander zullen combineren met het voortreffelijke diner.


Terre di Serrapetrona heeft ook dit jaar weer een award gekregen voor de Collequanto DOC 2015. Dit is een award voor de Vernaccia Nera 100% geproduceerd met de oude methode van ripasso, een autochtone druif. Deze is vanaf nu bij ons verkrijgbaar

Met trots kunnen wij u mededelen dat onze wijnen de COLLEQUANTO DOC en de VERNACCIANERA DOCG de gouden medaille en de uitmuntendheidsprijzen in Merano hebben gekregen.
In Merano vindt jaarlijks het prestigieuze Wine Festival plaats wat tot één van de meest serieuze en belangrijke wijnwedstrijden behoort op internationaal niveau.Zojuist een bericht  ontvangen van één van onze leveranciers Guerrieri.

In de Lijst van de Beste Italiaanse Wijnen 2022 van Luca Maroni hebben we van de nieuwe vintage 2018 van Guerriero della Terra 99 punten ontvangen en voor de nieuwe vintage 2019 van Guerriero del Mare 98 punten. Guerriero bianco en Guerriero nero kregen beide 95 punten. Alle andere wijnen behaalden meer dan 92 punten.

 

We hebben zelfs de resultaten ontvangen van de International Wine Challenge-competitie van Londen, waar we een zilveren medaille hebben ontvangen met onze Guerriero del Mare 2019,

4 bronzen medaille met Guerriero Bianco 2019, Guerriero Nero 2019, Colli Pesaresi Sangiovese 2020, Bianchello del Metauro 2020 en 3 Commended awards voor de rest van de wijnen.

 

Bij de Vinitaly International Wine Guide 2021 hebben we de 5 Stars Awards gewonnen met Celso 2020 en Guerriero Nero 2019.


Vandaag is onze Dezio van het wijnhuis Dezi met een 8,5 gewaardeerd en de Glarus van het wijnhuis Mazzola met een 9.

Beide wijnen zijn nu ook in de "Grote Hamersma" gids opgenomen. Weer een prachtresultaat voor onze selectie van biologische wijnen
De Robione heeft ook nog eens de onderscheiding in Italie ontvangen

Robbione van Terre di Serrapetrona en de Sangvineto van Mazzola zijn door Harold Hamersma gewaardeerd en staan in "De Grote Hamersma" met een 9. Een prachtig bewijs voor een wijn van hoge kwaliteit. 


Wijnhuis Mazzola is gepresenteerd op de Italiaanse televisie 


Vanaf heden hebben wij ons assortiment kunnen uitbreiden met een aantal voortreffelijke wijnen van de huizen Filodivino, Torre del Nano, Piantate Lunghe, Conventino en Piano di Rustano.


We are proud to inform You that also this Year Robbione DOC got the Award from the prestigious  Merano selection. __
Robbione  is produced following an ancient tradition by natural appassimento ( drying ) as Roman finds confirmed.
Terre di Serrapetrona lies on the steep hills from the Sibillini Mountains to
 the Adriatic Sea, in Marche.
Our purpose is bringing back to great 
value the Vernaccia Nera, an old and precious grape variety,
cultivated in this narrow strip of land. Under the property of the Graidi Family, the winery aims at achieving maximum quality
whilst 
keeping within tradition.

Ook Nostro Vino blijft via de pakketpost uw wijnen thuis afleveren.

Wij hopen dat u allen gezond deze periode door zal komen en zullen u dan weer graag ontvangen op één van onze proeverijen.

Team Nostro Vino17 Januari 2020

Mooi artikel in de Volkskrant over wijnhuis Mazzola in Le Marche door Onno Kleyn waarin hij de Bandita wijn beschrijft. Deze prachtige wijn is alleen te verkrijgen in Nederland bij Nostro Vino.

 

COLUMN  ONNO KLEYN

Een wijn die staat als een huis

17 januari 2020

Ik was er op bezoek net toen de olijvenoogst aan de gang was, afgelopen oktober. Cantina Mazzola in Le Marche heeft een frantoio, een olijvencentrifuge (de opvolger van de pers), waar ook telers uit de buurt gebruik van maken. Terwijl de autootjes met kratten olijven af en aan reden en de intens groene olie uit de machine liep, proefde ik de wijnen van het kleine biologische bedrijf. Die logen er niet om. Manuel Giobbi maakt zeer intense dranken van de eigen druivenrassen van de regio, waaronder de lacrima di Morro d’Alba, een schurend stoere blauwe, die een gezonde wijn geeft waarmee je uitstekend kunt ontslakken – als je daarin gelooft. Ik vind hem het prettigst als hij gezelschap krijgt van andere variëteiten, zoals de sangiovese en montepulciano. Dat samenvoegen doet Giobbi al in een zeer oude wijngaard, de Bandita. De resulterende wijn staat als een huis en kreeg dan ook allerlei onderscheidingen, van de Gambero Rosso tot de Vinitaly. Zeer intens en helemaal ‘op het fruit’ gemaakt, zonder rijping in eikenhout. De kracht van de lacrima gebalanceerd door de elegantie van de andere druiven: schitterend.

advertentie:
 

Mazzola Bandita 2015, Marche Rosso

nostrovino.eu, € 19,95

Prijs/kwaliteit 8+

 


16 december 2019

Afgelopen zaterdag een gezellige proeverij gedaan bij de molen "de Otter" in Amsterdam in samenwerking met Ca'Palazzo.

Ook de molen werd in werking gezet en de aanwezigen kregen een rondleiding door de werkende houtzaagmolen.

https://www.facebook.com/wijnand.luttikholt/videos/pcb.2914407765260139/2914406631926919/?type=3&theater


vrijdag 10 januari open evening and Nieuwjaarsborrel Vondelpark! (Italian trial lessons and much more!)

Tevens zal Nostro Vino aanwezig zijn voor een proeverij van enkele wijnen uit Le Marche.

No need to enrol, just pass by Tweede Schinkelstraat 26 between 17:00 and 21:00 o clock!

Kijk op voor meer informatie op: https://taalhuisamsterdam.nl/event/open-day-vondel/
Vanaf de maand december 2019 staan enkele van onze wijnen op de kaart van Kunstplaza Schurer in Assen.

Hier kan men, onder het genot van een van onze wijnen, genieten van mooie kunst in een zeer gezellige omgeving. 


Een leuk bericht van een van onze cantina's uit Italie. Een heel mooi succes voor Mazzola:

We are proud to announce you that Mazzola wines at the first participation on Gambero Rosso wines guide, we are awarded with 2 glasses on Glarus, Sangvineto and Bandita!


Let op : Binnenkort meer over de wijnproeverij op 10 januari 2020. Deze wordt gehouden bij het Taalhuis Amsterdam


Onze proeverij op 5 oktober j.l. was een groot succes. Veel mensen hebben onze wijnen kunnen proeven. Op verzoek gaan wij nu ieder half jaar een proeverij houden op de locatie "Dok du Nord" in Amsterdam Deze aanbieding geldt tijdens onze wijnproeverij op zaterdag 5 oktober 2019


18 september 2019. Ook deze wijn is op onze proeverij te proeven. 

23 augustus 2019. 


2 augustus 2019

Wederom heeft onze leverancier Terra di Serrapetrona ook dit jaar de prijs ontvangen door Touring Club Italiano - Vini Buoni d'Italia met zijn wijn "Robione". Deze prijs werd toegekend zowel door de vakjury als door wijn liefhebbers. Gefeliciteerd.


1 juli 2019

Afgelopen weken hebben we onze bekende lokale wijnboeren weer bezocht in Le Marche. De cantina's bekeken, wijngaarden mogen bewonderen en het gehele proces kunnen aanschouwen hoe deze fantastische wijnen gemaakt worden. Hoofddoel was een leverancier te vinden die biologische wijnen maakt die in ons assortiment passen. Deze hebben we gevonden bij Cantina Mazzola liggend op de fraaie heuvels van Scapezzano op slechts 3 km van de stad Senigallia. Echte aanraders en een uitstekende aanvulling op ons bestaande en inmiddels ruime assortiment Le Marche wijnen. Ze zijn te vinden en te bestellen op onze website.


4 april 2019

Ook de cantina van Dezi wordt regelmatig bekroond voor hun geleverde kwaliteitswijnen


3 april 2019 Terra di Serrapetrona

Even een berichtje uit Italië van één van onze leveranciers.

Sunday March, 30, 2019 we have received the prizes for Robbione, Collequanto and Sommo by Vinibuoni d'Italia , Touring Club Italiano. Dr Sandr Giuliodoro, our agronom, attended the cerimony.


7 maart 2019 Terra di Serrapetrona

We wish to inform you that last week the Robbione 2012 the Gold Medal and the Collequanto 2014 the Silver Medal recieved  from Terre di Serrapetrona in Mundus Vini competition from Prowein Dusseldorf 


9 februari 2019 Terra di Serrapetrona

VERNACCIA NERA FROM SERRAPETRONA WINNER ALSO IN CHINA.
Produced traditionally by Terre di Serrapetrona in two versions ROBBIONE  with the ancient method of appassimento ( drying ) and COLLEQUANTO that we consider the direct expression of this autochthonous grape.
ROBBIONE got the DOUBLE GOLD MEDAL and COLLEQUANTO the BRONZE MEDAL in CWSA.
The CWSA (China Wine & Spirits Awards) is the biggest & most prestigious wine & spirits competition in China. ALL 100 the Judges are carefully selected for being the top BUYERS of wines and spirits for this market and are importers, distributors, retailers and sommeliers’. Wines and spirits enter from 55 countries and are ‘blind tasted’.
​Good Job guys, thanks to all our team.


Luigi Giusti
In Amerika is de Bolla Rosa van het wijnhuis Luigi Giusti opgevallen door zijn uitstekende kwaliteit. Deze spumante heeft daar een eervolle vermelding gekregen in een Amerikaans wijnblad.
Door deze erkenning is hij geschonken tijdens de ontmoeting van president Obama en president Poetin, hetgeen een kroon op het werk was voor dit wijnhuis.